Olejek arganowy – wspaniały kosmetyk naturalny

olejek-arganowy
olejek-arganowy

Olejek arganowy, zwany także olejkiem marokańskim, jest wytwarzany z owoców drzewa arganowego. Drzewo arganowe (Argania Spinosa) zwane także jako Argania żelazna lub drzewo żelazne jest gatunkiem endemicznym, występującym wyłącznie w Maroku. W 1998 roku, obszar na którym rosną drzewa arganowe,  tzw. Las Arganowy został uznany za rezerwat biosfery UNESCO.

W środku owoców drzewa arganowego znajduje się mały orzech, z którego tłoczony jest olej. Do wyprodukowania 1 litra olejku tłoczonego na zimno potrzeba ok. 30-35 kg owoców. Olejek stosowany w kosmetyce jest produkowany z nieprażonych nasion i jest zazwyczaj dużo jaśniejszy.

Jest to jeden z najrzadszych i najdroższych olejów na świecie, ale korzyści kosmetyczne są warte tej ceny. Olejek arganowy zawiera kwasy tłuszczowe, które łagodzą suchość skóry, nawilżają twarz i zniszczone włosy.

Zastosowanie olejku arganowego jest bardzo szerokie:

– jest doskonałym remedium na suchą skórę, polecany bywa nawet osobom ze schorzeniami takimi jak łuszczyca czy egzema, pomoże na suche łokcie i kolana, pięty,

– działa przeciwzmarszczkowo,

– zmniejsza poziom sebum u osób z tłustą cerą,

– pomaga zredukować stan zapalny wywołany przez trądzik,

– ma właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę przed i po opalaniu,

– koi skórę po depilacji,

– zapobiega powstawaniu rozstępów,

– świetny na spierzchnięte usta,

– jako odżywka do włosów, zapobiega rozdwajaniu końcówek, zaś wmasowywany w skórę głowy poprawia żywotność i stan włosów, istnieje kilka badań, które wskazują, że wspomaga wzrost włosów.

Olejek arganowy szybko się wchłania, na bazie olejku można w domy zrobić swój własny tonik, czy peeling.

Jeśli podejmiesz decyzję o zakupie olejku arganowego, pamiętaj aby dobrze sprawdzić co kupujesz, na rynku jest dużo podróbek. Polecamy zakup od renowanych producentów kosmetyków naturalnych np. Bioline. Jeśli kupujesz kosmetyk zawierający olejek arganowy sprawdź listę składników tzw. INCI Ingredients – jego nazwa to Argania spinosa Kernel Oil. Im bliżej początku tej listy występuje, tym większa jego zawartość. Nie daj się zwieść reklamom, olejek arganowy jest drogi i często jego zawartość w kosmetykach jest niska, a produkt jest reklamowany jako oparty na olejku arganowym.

Dodaj komentarz